Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel? Op Texel vind je activiteiten voor alle leeftijden. Er zijn een aantal activiteiten op Texel die je bij een bezoek aan het eiland absoluut moet zien. Zoek je ontspanning? Ga dan lekker fietsen of wandelen om zo van de prachtige Texelse natuur te genieten. Bezoek je het eiland met kinderen? Neem ze mee naar de vuurtoren of ga naar Ecomare. Ook leuk en het hele jaar te doen is lammetje knuffelen.

Wat te doen op Texel als het regent? Bezoek Ecomare Texel

Wil je alles weten over de natuur van de Noordzee en de Waddeneilanden? Kom dan naar Ecomare op Texel. Daar kun je bruinvissen, zeehonden en andere zeedieren bekijken. Ecomare is een zeehondencreche, een vogelopvang, een zeeaquarium en een natuurmuseum. Ecomare is gelegen in het midden van het Nationaal Park op Texel. Bij Ecomare zijn veel dieren te zien, waaronder bruinvissen, zeehonden en veel verschillende vogelsoorten. Sinds kort heeft Ecomare zelfs een echte octopus.

Lammetjes knuffelen Texel

Voor zowel jong als oud is het bezoeken van de Schapenboerderij Texel een echte aanrader. Het is al sinds jaar en dag dé plek om lammetjes te knuffelen en is één van de leukste dingen te doen op het eiland. De jonge schaapjes zijn gek op aandacht en vinden het heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden. De Schapenboerderij Texel aan de Pontweg bij Den Burg is het gehele jaar open. Misschien zie je wel een schaap met vijf poten…

Wat te doen op Texel
Foto: Karsten Würth/Unsplash

Wat te doen op Texel: Vuurtoren Texel

Één van de leukste activiteiten op Texel is het bezoeken van de rode vuurtoren. De toren staat bij De Cocksdorp, op het meest noordelijke puntje van Texel en is bijna 35 meter hoog. Wil je een prachtig uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee? De iets meer dan 150 treden zijn zeker de moeite waard. Met een beetje geluk en mooi weer is zelfs het naastgelegen eiland Vlieland te zien.

De Texelse Bierbrouwerij

De bekendste bierbrouwerij van Texel heet niet geheel ontoevallig De Texelse Bierbrouwerij. Het bekende bier Skuumkoppe wordt hier gebrouwen. Doe een rondleiding en kom alles te weten komen over het brouwen van bier.

Vissen op Texel

Genieten van een dagje vissen vanaf Texel kan onder begeleiding van schipper Jaap Tuitman. Hij verzorgt al meer dan 30 jaar vistochten vanaf Texel. Jaap weet de beste visstekjes te vinden want hij kent de Waddenzee als geen ander. Je kunt vissen op Texel met je eigen visgerei, maar je kunt ook een hengel huren.

Karten op Texel

Karten op Texel kan in Den Burg op Circuitpark Karting Texel. Dit is de plek voor een spannend en snel avontuur voor een groep of gewoon lekker alleen. Het circuit ligt in de buitenlucht en is ongeveer een halve kilometer lang. De karts zijn supersnel en racen kan met snelheden van maar liefst 70 kilometer per uur.

De hoge berg

De Hoge Berg is met ongeveer 15 meter boven zeeniveau niet zo heel hoog. De ‘berg’ is in de ijstijd ontstaan door kleiopstuwingen. Bovenop de berg heb je een mooi uitzicht over de Texelse dorpen en de kust van zowel de Waddenzee als de Noordzee. Je kunt dan zien hoe veelzijdig Texel is met bos, strand, weilanden en duinen.

Poldermolen Het Noorden

De poldermolen Het Noorden is ontstaan bij de inpoldering van de gebieden in het noordoosten van Texel. In 1878 bleek dat er een grote molen nodig was om het gebied droog te malen. De molen is vernoemd naar de polder die drooggemaald werd. Je kunt de molen iets ten noorden van Oosterend vinden.

Waddenstrandjes

In de holte van de dijk, aan de oostkant van Texel, liggen bij laag water verborgen strandjes. Op deze strandjes is het water een stuk rustiger dan aan de kust van de Noordzee. Er is een strandje aangelegd naast de jachthaven. Aan de hand van vondsten op het strand is aangetoond dat het zeeleven hier heel anders is dan aan de andere kant van Texel.

De Skyline van Den Hoorn

In het zuiden van Texel ligt Den Hoorn. Het dorp ligt direct aan het Nationaal Park Duinen van Texel. Den Hoorn is een uniek dorpje, het is alsof je teruggaat in de tijd. Een mooi uitzicht op de kerk van Den Hoorn heb je vanaf het Lagewegje. Zeker tijdens de zonsondergang is het echt prachtig.

Waalenburg polder

Tussen de polder Eijerland en Den Burg vind je de polder Wallerburg. Deze polder is maar liefst eeuwen oud en de rondom gelegen dijken bestaan nog voor het grootste deel. De polder bestaat voor een deel uit landbouwgrond, het andere deel is een natuurreservaat van Natuurmonumenten.

Wat te doen op Texel voor kinderen

Wat is er te doen op Texel voor kinderen? Genoeg! Het eiland is een perfecte bestemming voor gezinnen. Er is van alles te doen, van lammetjes knuffelen tot Ecomare en van de vuurtoren van Texel tot de uitkijktoren in het bos.

Klimpark

In De Cocksdorp vind je vakantiepark De Krim en daar kun je het klimpark Klimmen EnZo bezoeken. De kinderen kunnen lekker klimmen en klauteren op verschillende hoogtes. Aan de kleintjes is natuurlijk ook gedacht met een leuk indoor speelparadijs. Klimmen EnZo is geopend van maart t/m oktober.

Zandkuil

Het eikenbosje Het Doolhof, ook wel ‘bossie’ genoemd, ligt vlakbij Oudeschild. Het bos is een leuke plek voor kinderen om te spelen en te picknicken. Je vind er een zandkuil waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Er is ook een insectenreservaat bij de zandkuil.

Wat te doen op Texel: uitkijktoren

De Fonteinsnol, in het midden van de bossen, is een uitkijktoren. De toren staat bovenop een duin en ligt vlakbij waar vroeger de waterbron was. Er is ook een oorlogsmonument bij de uitkijktoren.

FAQ

Is er veel te doen op Texel?

Op Texel vind je veel activiteiten voor alle leeftijden.