Texelse boot TESO Schulpengat wordt gesloopt

De Texelse boot Schulpengat, die jaren dienst deed als boot Texel Den Helder zal worden gesloopt. Het schip vertrekt ergens deze maand richting Gent waar het zal worden ontmanteld. Het Schulpengat stond sinds 2016 in de verkoop.

Texelse boot wordt gesloopt

Het schip kwam in 1991 officieel in de vaart bij de TESO en heeft tot 2016 dienst gedaan. Toen de Dokter Wagemaker kwam werd het als tweede schip alleen nog ingezet op drukke dagen of bij onderhoudsbeurten. Na de komst van de Texelstroom was ook die rol voorbij. Afgelopen januari werd het schip als afscheid nog eenmaal ingezet.

Het schip ligt nu nog in de haven bij ’t Horntje. In oktober zal het schip haar laatste reis richting Gent maken. Eén van de stuurhuizen komt na de sloop op een ponton terug naar Texel waar het zal worden opgenomen als Texel Nautisch erfgoed. Waarschijnlijk krijgt het stuurhuis een plek bij museum Kaap Skil in Oudeschild.

De Texelse boot van TESO

Afscheid Texel boot

In januari dit jaar namen Texelaars afscheid van hun geliefde veerboot. Voor de laatste keer werd die dag de veerpont Schulpengat ingezet tussen Den Helder en Texel. De eilandbewoners en vele toeristen zijn 26 jaar lang met het schip heen en weer gebracht. Op 21 januari was er gelegenheid om afscheid te nemen van het trouwe ‘werkpaard’.

De Texelse boot Schulpengat kon bijna alle stormen aan. Hoe hard het ook waaide, het schip bleef varen. Oud-Kapitein Alfed Schaatsenberg kijkt met plezier op alle jaren varen terug. “Het was een geweldig schip. Hiervoor hadden we het Molengat. Dat was een vrij ruw schip. Maar dit schip was geweldig.”

De ere-tochtjes van het schip trokken vandaag veel publiek. “Ik word hier wel even emotioneel van”, vertelt een vaste bezoeker van Texel als onderweg de scheepshoorn klinkt. “Dit schip is voor mij echt Texel.” Een meneer vertelt dat hij twee jaar terug voor het eerst naar Texel ging en meteen verliefd werd op het schip. Hij kijkt toch een beetje met weemoed terug op de afgelopen periode.

De oudste kapitein Texelse boot

Rob Arensman is de gelukkige kapitein het schip voor de laatste reeks tochtjes de haven uit stuurt. “Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben om te varen vandaag. Het is het oudste schip van de TESO en ik ben de oudste kapitein. Daarom zijn we aan elkaar gekoppeld vandaag.” Hij heeft de kneepjes van het kapiteinsvak op het Schulpengat geleerd. “Ja, apart dit. Het schip is in principe nog goed, maar qua techniek achterhaald. Dus ik snap het wel.”

De Texelse boot lijkt richting de sloop te gaan. Er heeft zich geen koper voor het Schulpengat gemeld. “Het schip heeft zijn best gedaan.”, zegt oud-kapitein Schaatsenberg, “Dat dit het einde is, is jammer. Maar zo gaat het in het leven.”

Geplaatst: 2 oktober 2018
Bijgewerkt: 20 februari 2024