Boot overtocht Texel aangekomen bij sloper in Gent

De boot overtocht Texel ‘De Schulpengat’ heeft zijn allerlaatste reis achter de rug. Het is zonder twijfel de bekendste veerboot van Nederland: de boot overtocht Texel van Texels Eigen Stoombootonderneming (TESO) voer 26 jaar heen en weer tussen Texel en Den Helder. Vanochtend om 06.30 uur vertrok de veerboot van ’t Horntje op Texel. Via de Noordzee gaat het naar Vlissingen en dan naar Gent.

Veerboot Texel voor anker in Vlissingen

Volgens de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) ging de boot vervolgens voor anker bij Vlissingen, omdat er geen kanaalloods voor het traject Vlissingen-Gent beschikbaar was. Volgens Omroep Zeeland was er op de boulevard in Vlissingen de nodige belangstelling voor de passerende Schulpengat.

Door het wachten op een loods voor de Westerschelde liep de tocht bij Vlissingen uren vertraging op. Om 05.00 uur passeerde de Schulpengat uiteindelijk de sluizen van Terneuzen, om vervolgens rond 06.15 uur de Nederlandse wateren bij Sas van Gent definitief achter zich te laten.

De voormalige veerboot naar Texel is in de ochtend aangekomen in het Belgische Gent. Daar wordt de boot gesloopt.

Volgens TESO wordt “99 procent” van de boot bij de sloop gerecycled. Het stuurhuis blijft intact en komt volgend jaar per ponton terug naar Texel. Daar gaat het onderdeel uitmaken van een expositie van de Stoombootonderneming.

De Schulpengat deed dienst als boot overtocht Texel

Boot overtocht Texel

De Schulpengat kwam in 1991 officieel in de vaart. Het schip bood plek aan 242 auto’s en 1750 passagiers. Het schip heeft tot 2016 gevaren en daarna nog korte tijd als reserveschip gediend. Inmiddels vaart de TESO tussen Den Helder en Texel met de Dokter Wagemaker uit 2006 en de Texelstroom uit 2016.

De Schulpengat heeft 26 jaar gevaren, een jaar langer dan normaal; volgens de protocollen gaan veerboten 25 jaar mee. Het schip heeft vorig jaar even te koop gestaan, maar kennelijk heeft zich niemand gemeld.

Boot overtocht Texel

De boot overtocht Texel kwam in 1991 in de vaart en werd een vaste waarde voor Texelaars maar ook voor de vele duizenden toeristen die het Waddeneiland bezoeken. Op mooie dagen liep de wachttijd voor de overtocht op tot twee of zelfs drie uur.

Geboorteplek van Katja

Oud-Kapitein Alfed Schaatsenberg zei eerder: “Het was een geweldig schip. Hiervoor hadden we het Molengat. Dat was een vrij ruw schip. Maar dit schip was geweldig.” Rob Arensman, de laatste kapitein die met de Schulpengat voer, heeft de kneepjes van het vak op de boot geleerd. “Het schip is in principe nog goed, maar qua techniek achterhaald. Dus ik snap het wel.”

Voor Jolanda Leyen is het afscheid van de Schulpengat extra bijzonder. De boot is de geboorteplek van haar dochter Katja. “Mijn dochter noemt het haar boot”, vertelt Jolanda Leyen op NH Nieuws. Op 12 februari 2009 zat Jolanda in een ambulance die vanaf haar huis op Texel met spoed naar de veerboot reed. Haar vliezen waren gebroken. Ze moest snel naar het ziekenhuis in Den Helder. Maar zo ver kwam ze niet. “We reden net de boot op en toen was ze er. Dat was natuurlijk heel bijzonder.”

Geplaatst: 2 november 2018
Bijgewerkt: 20 februari 2024