Texel natuur

Texel natuur

Texel heeft, voor een relatief klein eiland, behoorlijk veel groene natuur. De Texel natuur is uniek door de diverse landschappen die het eiland rijk is. Van de duingebieden vol kleuren tot heide, lange wandelstranden, dennenbossen tot natuurlijk het wad. Door de vele akkers, polders en weilanden is Texel voor een groot aantal soorten vogels, waaronder trekvogels, een ideal leefgebied. Op deze pagina lees je waar je het beste vogels kunt spotten, wandelen, fietsen of even lekker kunt ontspannen tijdens een picknick.

Nationaal Park Duinen Texel – veel natuur

In het noordwesten van Texel vind je het Nationaal Park Duinen van Texel, wat ruim 43 vierkante kilometer groot is. In het duingebied liggen verschillende stukken natuur zoals De Muy, De Hors en natuurlijk De Slufter. Het gebied is een gevarieerd landschap met, tussen droge duinen, heidevelden, bossen, kwelders en uitgestrekte strandvlaktes, ook veel drassige duinvalleien.

In dit afwisselende natuurgebied hebben al veel dieren en plantensoorten een plekje gevonden. Het uitgestrekte gebied van zee, strand, bossen en duinen maken het park een bijzondere locatie om een bezoekje te brengen.

Vogels

Texel is met meer dan 300 soorten vogels de beste plek in Nederland voor het spotten van vogels. Voor trekvogels is Texel de ideale plek omdat het eiland op de grens van de Waddenzee en de Noordzee ligt. De echte vogelspotter bezoekt de diverse vogelkijkhutten op Texel. Het voor- en najaar is de beste periode om vogels te spotten.

Natuur Texel
Foto: Levin/Unsplash

Schapen op Texel

Er level maar liefst 14.000 schapen op Texel, je kunt ze echt overal zien. Het ras ‘De Texelaar’ is het eigen schapenras van Texel. De schapenboeren op het eiland zijn vooral druk wanneer in het voorjaar lammetjes worden geboren. Het is erg leuk om naar de lammetjes te kijken wanneer ze voor het eerst naar buiten mogen en door de wei springen. Ook leuk is het knuffelen van lammetjes, wat het hele jaar door kan.

Zeehonden

Het symbool van de Waddenzee zijn de zeehonden. Er leven grote groepen zeehonden voor de kust van Texel. De zandbanken en het lage water zijn ideaal om lekker in de zon te liggen of om de jonge zeehondjes op te voeden. Hierbij is het belangrijk dat de ouders niet gestoord worden. Wanneer er gevaar dreigt zal de moeder vluchten en laat het jonge zeehondje alleen achter. De zogenaamde huilers worden gelukkig vaak gevonden waarna ze naar Ecomare worden gebracht. Daar worden krijgen ze eten en verzorging. De beste manier om een zeehond te spotten is door een zeehondentocht te boeken.

Schotse Hooglanders Texel

In de Bollekamer en De Geul van Nationaal Park Duinen, een natuurgebied op Texel, graast een kudden Schotse Hooglanders. De runderen helpen volgens Staatsbosbeheer bij het terugdringen van de verruiging van de duinen. Ze zorgen ervoor dat struiken en snelgroeiende planten niet teveel gaan overheersen en houden zo het landschap open. Ondanks dat het wilde dieren zijn reageren de Schotse Hooglanders goed op mensen. Houdt uiteraard wel voldoende afstand.

FAQ

Is er veel natuur op Texel?

Texel heeft, voor een relatief klein eiland, behoorlijk veel groene natuur. Van de duingebieden vol kleuren tot heide, lange wandelstranden, dennenbossen tot natuurlijk het wad.