Museum Texel

Bezoek een museum op Texel

Zin in een bezoek aan een museum op Texel? Het eiland kent veel bijzondere en interessante musea over onder andere visserij, oorlog en cultuur. Neem even lekker de tijd om de verschillende musea op Texel te ontdekken.

Museum Kaap Skil

Het Kaap Skil museum is een uniek museum dat al diverse (internationale) prijzen heeft ontvangen voor de architectuur, maar uiteraard ook voor de exposities met VOC-schepen (en vondsten). Het juttershok is tot aan het dak toe ingericht met de meest bizarre strandvondsten. Er is ook een molen en een levendig museum in de open lucht. Bij dit museum is zowel buiten als binnen veel te doen.

Schipbreuk- en juttersmuseum Flora

In het Schipbreuk- en juttersmuseum Flora ben je na twee uur nóg niet uitgekeken. Stap in de stoere wereld van het strandjutten, de visserij en het reddingswezen. Het museum is interactief, educatief en geschikt voor jong en oud. In het museum vind je strandvondsten ouder dan 75 jaar. Juttersmuseum Flora ligt op een rustige locatie bij De Koog, vlakbij het bos en het strand. Voor kinderen valt hier erg veel te spelen en te leren. Zo is er een speurtocht en kunnen ze leuke spelletjes doen.

De Texelse Oudheidkamer

Het kleine museum De Texelse Oudheidkamer vind je middenin Den Burg. Het prachtige pand stamt uit 1599 en is ingericht met gebruiksvoorwerpen en meubelen uit de tijd dat je grootmoeder’s grootmoeder nog een klein meisje was. In de De Texelse Oudheidkamer beleef je de  19de eeuw.

Museum Texel
Foto: Koen van Engelen/Unsplash

Cultuurhistorisch museum Texel

In het Cultuurhistorisch museum Texel kun je verschillende oude voorwerpen bekijken. Van koetsen, boerenwagens en gebruiksartikelen tot oude landbouwmachines die de inwoners van Texel hebben gebruikt. In het Cultuurhistorisch museum Texel kun je ook zien hoe de inwoners zo’n 100 jaar geleden woonden en werkten.

Oorlogsmuseum Texel

In de Tweede Wereldoorlog was Texel het laatste slagveld van West Europa en werd pas eind mei 1945 bevrijd. In het Oorlogsmuseum Texel krijg je een overzicht van de lange oorlogshistorie van het eiland.

Walvisvaarders Huisje Den Hoorn – een museum op Texel

In Den Hoorn vind je het Walvisvaarders Huisje. Hier doe je een stap terug in de tijd van de walvisvaarders, meer dan 300 jaar geleden. Zoals de naam al doet vermoeden woonden in het Walvisvaarders Huisje voor een lange tijd walvisvaarders. In het museum kun je vele oude gebruiksartikelen uit de 18e en de 19e eeuw bewonderen.

FAQ

Kan ik op Texel een museum bezoeken?

Het eiland kent veel musea over onder andere visserij, oorlog en cultuur.