Het weer op Texel

Klimaat Texel

Texel heeft een zeeklimaat. Omdat de waddeneilanden los van het vaste land liggen is de invloed van wind en zee sterker. Door de temperatuur van de zee, in het voorjaar, is de regenval beperkt. In het najaar zorgt de warmte van de zee dan weer juist voor extra regen. Hoewel de warme maanden droger zijn dan andere gebieden in Nederland is de temperatuur ook lager. De zeewind zorgt voor een koele bries.

In de zomermaanden, van juni tot en met augustus, zijn de temperaturen meestal rond de 20 graden Celsius, met af en toe een warmere dag waarop de temperaturen kunnen oplopen tot in de 30 graden Celsius. De kans op neerslag is het hele jaar door aanwezig, maar in de zomermaanden valt over het algemeen minder regen dan in de herfst en winter.

In de herfst en winter kan het op Texel wat guurder zijn, met temperaturen die vaak rond de 5 tot 10 graden Celsius liggen. De kans op regen en wind is in deze seizoenen groter, wat kan zorgen voor soms stormachtige omstandigheden.

Texel is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Texel bestaat uit twee gedeeltes die aan elkaar vastzitten.

Weer Texel

Het weer op Texel is aangenaam. Texel heeft een zeeklimaat, waardoor in de lente de regenval beperkt is. De zeewind blaast een koele bries over het eiland.

Het Texelse landschap wordt gedomineerd door de vele schapen die er rondlopen. Samen met het toerisme vormen de schapen de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland.

Het weer op Texel
Texel kent milde winters en koele zomers.
Foto: Jeroen Looyé

Net als de andere Waddeneilanden heeft Texel een prachtige natuur, het eiland kent diverse landschappen. Naast de grote en brede zandstranden vind je er veel bos en natuurlijk duingebieden, maar ook weidse graslanden en kwelders. Ooit stonden deze gebieden onder water. Af en toe lopen deze gebieden nog onder bij vloed waardoor ze een zeer bijzondere flora en fauna hebben.

Al met al is het weer op Texel typisch voor een kustgebied en kan het snel veranderen. Het is daarom altijd verstandig om het weerbericht in de gaten te houden en gepaste kleding mee te nemen.

Het weer op Texel

FAQ

Regent het vaak op Texel?

Door het zeeklimaat is (in de lente) de regenval beperkt.