Dorpen Texel

Dorpen Texel

Dorpen Texel, het zijn er 7. Elk dorp op Texel heeft haar eigen gezelligheid en karakter. Ook zijn er veel restaurants, winkels, cafés en is er veel te doen op Texel. Neem lekker de tijd om De Cocksdorp, Oosterend, De Waal, Den Burg, Oudeschild, Den Hoorn en De Koog te ontdekken.

De Cocksdorp, een van de grootste dorpen op Texel

Het meest noordelijke dorp op Texel is De Cocksdorp, dat bekend is om de zeehonden en de mooie vuurtoren. Er zijn verschillende vakantieparken in de omgeving. Je kunt lekker wandelen op de vele routes in het noordelijk duingebied, hier kun je prachtige vogels spotten. Zwemmen is, door de gevaarlijke stroming, niet toegestaan. Wil je met de boot van Texel naar Vlieland? Je kunt opstappen in De Cocksdorp.

Oosterend

Aan de oostkant van Texel vind je het dorp Oosterend, dat ongeveer 1700 inwoners heeft. Met drie kerken is Oosterend een religieus dorp te noemen. In de 19e eeuw had Oosterend een haven, maar deze is verzand. De grote poldermolen Het Noorden staat iets boven Oosterend. Aan de Waddenzee, aan de westkant van Oosterend staat Kaap Oosterend, dit is voor de scheepvaart een visueel herkenningspunt.

De Waal, een van de kleinste dorpen op Texel

Midden op Texel ligt het dorp De Waal, dit is het kleinste dorp op het eiland met zo’n 500 inwoners. De Waal staat, naast de rust en de bijzondere huizen, ook  bekend om oude woningen en mooie boerderijen. In De Waal vind je onder andere het cultuurhistorisch museum van Texel. Het Sommeltjespad, vlakbij De Waal is erg leuk voor kinderen.

Den Burg op Texel

Het grootste dorp op Texel, met meer dan 7000 inwoners, is Den Burg. Dit is bijna de helft van het totale aantal inwoners van Texel. In Den Burg is veel te doen, je vindt er een bioscoop, een museum, een openluchtzwembad en historische gebouwen. In het dorp zijn natuurlijk ook gezellige terrassen en leuke winkels te vinden. Den Burg heeft veel goede restaurants waar je kunt genieten van Texelse streekproducten.

Oudeschild

In het oosten van het eiland Texel ligt het dorp Oudeschild. Het dorp heeft een haven waar zowel vissersboten als recreatievaartuigen een ligplaats hebben. Hier kun je ook heerlijk een visje eten. Onder andere Kaap Skil, het juttersmuseum, staat in Oudeschild. Een aanrader is een tocht met de vissersschepen, waar je onder meer op krabben kunt vissen.

Dorpen Texel
Foto: Karsten Würth/Unsplash

Den Hoorn

Aan de zuidkant van Texel ligt het dorp Den Hoorn met haar gezellige straatjes en het witte kerkje.  In Den Hoorn voelt het alsof je even terug gaat in de tijd, het wordt ook wel een kunstenaarsdorpje genoemd. Het dorp heeft verschillende galeries en iedere zomer, in juni, is er de cultuurmaand Lange Juni. Den Hoorn ligt vlakbij het strand en het bos en direct aan het Nationaal Park Duinen van Texel.

De Koog op Texel

De badplaats van Texel is De Koog. Met de vele verschillende terrasjes is De Koog op Texel een erg gezellig dorp. Ook vind je er genoeg restaurants en winkels. Vanaf het centrum kun je lopend naar het strand. De Koog ligt direct aan het Nationaal Park Duinen van Texel, daar kun je heerlijk fietsen en wandelen. Surfen op Texel kan perfect op het strand van De Koog, evenals uitgaan.

FAQ

Hoeveel dorpen zijn er op Texel?

Texel telt 7 dorpen: De Cocksdorp, Oosterend, De Waal, Den Burg, Oudeschild, Den Hoorn en De Koog.