Sinterklaas is altijd blij als hij met de pakjesboot naar Texel gaat

Sinterklaas en zijn pieten zijn met pakjesboot naar Texel onderweg en zetten zaterdag voet aan wal op Texel. Tenminste, als alles volgens plan verloopt: bij het vertrek vanuit Spanje bleek de pakjesboot naar Texel behoorlijk zwaar beladen. Als dat maar goed gaat…

“Misschien houdt de waterpolitie onze pakjesboot naar Texel tegen, omdat we te diep in het water liggen: door alle cadeaus is Pakjesboot 12 behoorlijk zwaar”, vertelt Sinterklaas, die tijdens het varen even tijd kon vrijmaken voor een interview. “Gelukkig hebben we ook een aantal rubberen opblaasboten meegenomen. Mocht het zo ver komen dat de waterpolitie ons niet verder laat gaan, dan hoeven er geen pakjes overboord, maar kunnen we een sleepverbinding maken en alles toch veilig naar Nederland verschepen.”

De pakjesboot naar Texel krijgt een warm onthaal

Sinterklaas komt met de pakjesboot naar TexelSinterklaas en de pieten verheugen zich ontzettend op de komende weken, laat de Goedheiligman weten. “Als ik zeg dat we koers naar Texel zetten, is altijd iedereen blij. Behalve één piet – al wordt hij al ziek als-ie hoort dat we gaan varen. Gelukkig hebben we voor hem een vaarpil, tegen zeeziekte.” De aankomst op het eiland vindt Sinterklaas een feestje op zich: “Ik hoop op goed weer, al is het meestal behoorlijk koud op de haven. Ik heb alles meegemaakt: sneeuw, regen, wind… Maar hoe de situatie ook is, de dijk staat altijd vol kinderen. Dat vind ik geweldig en hartverwarmend.” In Den Burg wordt de Sint de laatste jaren ontvangen in Het Glazen Paleis. “Daar ben ik erg blij mee”, vertelt de Sint. “Alle kinderen kunnen daar rondom het podium komen staan, zodat we het feest echt samen kunnen vieren. Het zorgt voor een heel gezellige sfeer.”

Pepernoten en L.O.L.

Sinterklaas heeft zich dit jaar wederom goed laten informeren door zijn pieten over welke cadeautjes hij het beste kon meenemen. “Het schijnt dat bij de meisjes de L.O.L. Surprise!-spulletjes erg in trek zijn. Veel roze en glitter en er is van alles van: van poppen tot puzzels en van ballen tot kleurboeken. Veel jongens hebben dit jaar klei op hun lijstje staan. Dat vind ik mooi: zo zijn ze creatief bezig om zelf iets te maken.” Behalve cadeaus brengen de Sint en zijn pieten natuurlijk ook veel lekkers mee. Maar pepernoten zijn aan Sinterklaas zelf niet besteed: “Op mijn leeftijd moet ik erom denken dat ik gezond blijf, dus ik mag er zeker niet te veel.”

The Voice of Holland

Wie de reis van Sinterklaas wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina van Stichting Sint en Piet. Hier doet Petra Graaf verslag van de ontwikkelingen op de pakjesboot naar Texel. Sinterklaas vertelt: “Zoals sommige kinderen misschien al hebben kunnen lezen, wil ik graag meedoen aan The Voice of Holland. De pieten vinden dat ik niet kan zingen en stoppen pepernoten in hun oren, zodat ze mij niet hoeven te horen. Daar ben ik het zelf natuurlijk niet mee eens. Ik ben hard aan het oefenen en wil mijn talent gráág laten horen.”

Sinterklaas zet zaterdag voet aan wal in Oudeschild. Daar kunnen de kinderen hún zangtalent laten horen. Naar verwachting komt Pakjesboot 12 om 12.30 uur aan. De Sint wordt welkom geheten door burgemeester Michiel Uitdehaag en Janien de Bruijn en maakt een ronde over de haven langs de kinderen. De Pietenband zorgt voor de muziek.

Na de ontvangst op de haven gaat de Sint door naar de diverse dorpen op het eiland. Om 14.00 uur begint de intocht in Den Burg. Daar maakt hij een ronde langs de Elemert, Parkstraat, Weverstraat, Stenenplaats, Hogerstraat, Gasthuisstraat, De Zes, Burgerhoutstraat, Waalderstraat, Stenenplaats, Binnenburg en hij eindigt op de Groeneplaats.

Vanaf ongeveer 14.30 uur zijn de Sint en zijn gevolg in Het Glazen Paleis in De Wezentuin. Het programma is om 15.30 uur afgelopen.