De boot TESO Texel “Texelstroom”: het vlaggenschip van de veerdienst

De boot TESO Texel “Texelstroom” is sinds 2016 het vlaggenschip van de TESO Texel veerdienst. De boot naar Texel is groter, breder, duurzamer, biedt hoogwaardige service en kan daardoor een grotere capaciteit bieden aan auto’s en passagiers. De Texelstroom heeft een capaciteit van 340 auto’s en 1.750 passagiers.

De boot TESO Texel “Texelstroom” is het vlaggenschip van de veerdienst

Mooi weer en dan is het zo ver, de nieuwe veerboot Texelstroom van de TESO loopt voor het eerst de haven van Texel binnen. Men moet nog even geduld hebben voordat je als passagier aan boord kan. Met een uitdagende prognose op zak -waarin aangegeven wordt dat de vraag naar vervoer van en naar Texel tot 2040 verder zal toenemen- en een naderende vervangingstermijn voor het schip Schulpengat.

Duurzaam

De doelstelling was een zuinige, schone en duurzame connectie tussen Texel en Den Helder, zowel technisch als qua beleving aan boord met behoud van een betaalbaar tarief voor de overtocht. Een doelstelling die heeft geleid tot een succesvolle samenwerking tussen de Koninklijke NV Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), naval architect en projectbureau C-Job (Hoofddorp) en ontwerpstudio Vripack (Sneek).

TESO Texel Texelstroom

Het resultaat is de nieuwe TESO Texelstroom, uitgerust met de meest vernieuwende technologische ontwikkelingen en innovaties waaronder; een T-vormig grootspant wat zorgt voor 14% meer autocapaciteit aan boord, een CNG/Diesel Hybride voorstuwing waardoor het schip vele malen (kosten)efficiënter en dus milieuvriendelijker vaart en een volledig op het eiland geïnspireerde interieur- en exterieurbeleving van hoogwaardige kwaliteit.

Behoud van natuurlijke rijkdom

Met de verwerving van dit schip wil de Texelse veerdienst onder meer bijdragen aan het behoud van de natuurlijke rijkdom. De veerboten van TESO varen dagelijks door dit dynamische gebied, waaraan de status van Werelderfgoed is toegekend. Het nieuwe schip is 135 meter lang en 28 meter breed. Zowel vijf meter langer als breder dan haar voorganger. De extra rijstroken die naast het bovenste autodek zijn gebouwd hangen daarom boven de fuiken van de veerhavens.

Een ingewikkelde puzzel

Het was voor de scheepsbouwkundig ontwerpers van C-Job Naval Architects een ingewikkelde puzzel die ze samen met TESO uitstekend hebben volbracht door een T-vormig grootspant toe te passen. De constructie zorgt ervoor dat de capaciteit is gestegen van 300 naar maar liefst 340 personenauto’s. Verantwoord naar de overkant Naast het waarborgen van een betrouwbare verbinding met voldoende vervoerscapaciteit heeft TESO nadrukkelijk geïnvesteerd in het verlagen van het toekomstige energieverbruik.

Daarom is er gekozen voor een opmerkelijke combinatie van een hoofdmotor op aardgas onder druk (CNG), die de elektrisch aangedreven roerpropellers van vermogen voorziet, plus 462 zonnepanelen en een grote batterijpakketten (die tevens gevoed zullen worden d.m.v. groene walstroom) met daarnaast dieselgeneratoren. Vooral het varen op gas (CNG geleverd door PitPoint clean fuels) in combinatie met het gebruik van batterijen is innovatief en nooit eerder vertoond op deze schaal.

Dit alles draagt bij aan een schone, zuinige en dus (kosten)efficiënte overtocht doordat op de meest efficiënte wijze peak-shaving wordt toegepast. Zo zal dankzij het gebruik van gas de CO2 uitstoot met 20% dalen en zal er geen sprake meer zijn van roetuitstoot (100% reductie). De beoogde uitkomst is dat hierdoor het brandstofverbruik en dus ook de brandstofkosten van de Texelstroom relatief laag zullen zijn.

Het eiland Texel aan boord

Het eilandgevoel begint al aan boord van de Texelstroom. Ontwerpstudio Vripack heeft specifieke aspecten van het waddengebied en het aangrenzende duinlandschap op een organische manier terug laten komen in het ontwerp voor zowel het exterieur als het interieur.

Zo is het lijnenpatroon van het zijaanzicht van het schip geïnspireerd op de hoofdlijnen van de Dwergstern, de schubben van een dennenappel diende als inspiratiebron voor de opvallend grote raampartijen in het hart van de salon en het kleurenpallet komt overeen met die van het gebied van wad tot duin.

In relatie tot het gebruik van het schip staan de wensen en behoeftes van de passagiers centraal. Het interieur van de salon is aangekleed met een replica van een dennenboom uit de Texelse Bleekersvallei en dient als trefpunt voor reizigers.

Het salondek is voorzien van verschillende op het eiland geïnspireerde zitplekken en statafels met oplaadpunten voor mobile hardware. Daarnaast een aantrekkelijke horecavoorziening, een interactieve speelhoek voor kinderen en diverse beeldschermen die passagiers voorzien van informatie over het eiland en het waddengebied.

Schip is in zicht

Inmiddels ligt de boot naar Texel in Den Helder waar ze de komende maand uitvoerig getest wordt en waar de laatste puntjes op de i worden gezet. De nieuwe TESO Texel boot komt naar verwachting deze zomer officieel in de vaart. Maar niet voordat ze binnenkort officieel aan de trotse Texelaars en aandeelhouders wordt gepresenteerd.

TESO Texel

TESO staat voor de Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming en is opgericht in 1907 door er voor de bewoners van Texel. TESO bootdienst is een organisatie zonder winstoogmerk die de overtocht naar Texel verzorgd. Vandaag en in de toekomst volgens de kernwaarden; continuïteit, kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Auto huren Texel

Auto huren Texel - Goedkoopste autoverhuur op Texel

Auto huren Texel

Wil of kun je geen auto meenemen naar Texel? Dat is uiteraard geen enkel probleem want een auto huren op Texel is erg gemakkelijk. Er is keuze uit personenauto’s, stationwagons, kleine personenbusjes, bestelwagens en zelfs verhuiswagens. Door een auto te huren kun je in je eigen tempo het mooie eiland verkennen. Op Texel mag je namelijk ook als niet-inwoner met een auto rijden. Wanneer je een auto wilt huren op Texel is het aan te raden om vooraf te reserveren. Dan weet je zeker dat er een auto voor je klaar staat.

Autoverhuur Texel

Op zijn verschillende bedrijven voor autoverhuur op Texel beschikbaar, waaronder Autoverhuur Rentenaar. De meeste autoverhuurders hanteren dezelfde voorwaarden waarbij je een borg moet betalen bij het ophalen van de auto. Deze borg krijg je later terugbetaald of wordt verrekend met eventuele openstaande bedragen. Het is aan te raden om de auto met een volle tank weer terug te brengen. Wanneer de autoverhuur dit moet doen dan wordt dit vaak in rekening gebracht. Enkele aanbieders van autoverhuur op Texel bieden, tegen een kleine vergoeding, een breng- en haalservice aan waarbij je van en naar de boot naar Texel wordt gebracht.

Auto huren op Texel met verzekering

Bij een auto huren op Texel komt uiteraard ook een autoverzekering kijken. Alle auto’s zijn door de autoverhuur verzekerd. Indien de huurauto schade oploopt is er vrijwel altijd sprake van een eigen risico. Per aanbieder is de hoogte hiervan verschillend. Vaak kan het eigen risico voor het auto huren worden verlaagd door een kleine afkoopsom te betalen. Voor bestuurders van 23 jaar of jonger kunnen andere regels gelden met betrekking tot het afkopen. Uiteraard moet je ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. De meeste aanbieders vereisen dat je al minimaal één tot twee jaar een rijbewijs hebt.

Ik heb de boot naar Texel gemist

Je hebt de boot naar Texel gemist… vervelend! Vooral in de lente en in de zomer kan het druk zijn op de boot naar Texel. Dit is namelijk de meest populaire periode om de overtocht naar Texel te maken. Met name tijdens het weekend rond Pasen en Pinksteren is het druk op het eiland. Staat er een weekendtrip naar Texel op de planning? Bereid je dan goed voor en voorkom dat je de boot naar Texel mist. Het kan namelijk voorkomen dat de boot naar Texel vol is en dat je in Den Helder moet wachten op een van de volgende afvaarten naar Texel.

Boot naar Texel gemist: hoe voorkom je dit?

Boot naar Texel gemist

Vrijwel iedereen volgt de verkeersborden of een navigatiesysteem om bij de boot naar Texel aan te komen. Vooral vanaf autoweg N9 komt veel verkeer richting het eiland. In Den Helder staan er op drukke dagen en feestdagen daarom hele lange rijen, soms al bij het eerste stoplicht. Hierdoor is de kans groot dat je boot naar Texel mist en je planning in de war schopt.

Met de auto naar de boot kan ook sneller. Om eerder bij de boot naar Texel aan te komen kun je beter door de haven van Den Helder rijden. Je slaat dan bij de stoplichten rechtsaf naar de Havenweg. Daarna sla je meteen linksaf op Het Nieuwe Diep. Vanaf daar rijd je gewoon door en kom je vanzelf aan bij de veerpont naar Texel.

Wil je zonder verkeersstress naar Texel? Je kunt je auto parkeren in Den Helder en zo onbezorgd de overtocht maken. Een kaartje voor voetgangers is tevens veel goedkoper dan de tarieven voor auto’s.

Koop vooraf een ticket zodat je niet de boot naar Texel mist

Wie slim is koopt voor vertrek online een kaartje voor de overtocht. Hierdoor hoef je minder lang te wachten wanneer je de veerboot op wil. De terminal heeft een speciale poort voor bezoekers die online al een kaartje hebben gekocht. Dit kan op de website van TESO. Op die website kun je ook alvast het kenteken van je auto registeren. Zo kun je nog sneller met je auto de boot naar Texel op. De slagbomen gaan dan automatisch voor je open.

Vertrektijden overtocht Texel

Wie goed is voorbereidt controleert voor vertrek de afvaartijden naar Texel. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en, wanneer je door omstandigheden alsnog de boot naar Texel mist, wanneer de volgende vertrektijd is.

Wachttijden veerboot Texel

Normaal gesproken kun je vrijwel meteen opstappen en zijn er geen wachttijden voor de veerboot naar Texel. Er is genoeg plaats aan boord van de veerboot voor auto’s, iedereen kan dus mee met de veerdienst naar Texel. Heb je de boot naar Texel gemist? Dan is de wachttijd voor de veerboot naar Texel maximaal 1 uur.

Watertaxi Texel

De boot naar Texel gemist? Of moet je met spoed terug naar Den Helder, of juist naar Texel? Het is mogelijk om met de watertaxi Texel in maximaal 20 minuten veilig en comfortabel de overtocht te maken. Tijdens de snelle overtocht kun je in de kajuit blijven zitten, maar ook even heerlijk buiten genieten van het mooie Wad. Misschien zie je onderweg wel een paar zeehonden… Lees meer over de Watertaxi Texel.

Wat mag mee op de boot naar Texel

Wat mag mee op de boot naar Texel? Op deze pagina lees je alles over wat je allemaal mee mag nemen op de veerboot naar Texel.

Hond en andere huisdieren, mits aangelijnd

Je hond mag gratis mee op de boot naar Texel.

Fiets, auto, motor

  • Fiets
  • Fietsendrager
  • Auto
  • Caravan
  • Brommers
  • Scooters
  • Motor
  • Camper
  • Vouwwagen
  • Rolstoel

Bagage

  • Handbagage
  • Gewone bagage

Boot Texel

Even lekker een weekendje weg met boot Texel om te genieten van zee, duinen en strand? Op deze website lees je alle praktische informatie met betrekking tot de boot Texel. Van de vertrektijden, de kosten tot aan parkeren in Den Helder.

Boot Texel

Texel is door zijn prachtige natuur, rust en ruimte voor velen het mooiste waddeneiland van Nederland. Elk jaargetijde heeft z’n eigen kleuren welke je trakteren op variërende landschappen. Op Texel verwen je je zintuigen met de mooiste vergezichten, frisse zeelucht, heerlijk eten en weldadige ontspanning. Texel heeft verschillende hotels, vakantiehuizen en campings en is daarom ideaal voor een heerlijke vakantie. Met de boot Texel ben je vanaf Den Helder in zo’n 20 minuten op Texel.

Je kunt het eiland op verschillende manieren ontdekken. Door te fietsen op de ruim 135 kilometer aan fietspaden en te wandelen of door deel te nemen aan excursies en boottochten verken het hele eiland. Bezoek de diverse musea en laat je verrassen door de interessante geschiedenis van het waddeneiland.

Overtocht boot Texel en boottijden Texel

Van Den Helder met de boot naar Texel? De overtocht bedraagt ongeveer 20 minuten. Bekijk de TESO vertrektijden, vaartijden, afvaarten en prijzen voor de Texelse boot.

Afvaarten Texel

De dubbeldeks veerboot naar Texel vertrekt 1x per uur. De boot Dokter Wagemaker heeft een capaciteit van 300 auto’s en 1750 personen. De veerboot de Schulpengat kan maximaal 242 personenauto’s en 1320 personen vervoeren.

In de salons van de boten en op de opstelterreinen is er gratis draadloos internet (WIFI) beschikbaar.

Route boot Texel

Den Helder kun je het snelst via de snelweg A7 en/of autoweg N9 bereiken. De route naar de veerboot staat op de borden aangegeven. Houdt op drukke dagen, schoolvakanties en in het hoogseizoen rekening met enige vertraging naar de veerhaven. Plan je route naar Den Helder via deze link.

Parkeren Den Helder

Lees alles over Parkeren Den Helder. Wanneer je met boot Texel de overtocht naar Texel maakt, kan je gratis parkeren op de veerhaven van Den Helder. Dit kan naast de terminal. Volg hiervoor de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’.

Boot overtocht Texel aangekomen bij sloper in Gent

De boot overtocht Texel ‘De Schulpengat’ heeft zijn allerlaatste reis achter de rug. Het is zonder twijfel de bekendste veerboot van Nederland: de boot overtocht Texel van Texels Eigen Stoombootonderneming (TESO) voer 26 jaar heen en weer tussen Texel en Den Helder. Vanochtend om 06.30 uur vertrok de veerboot van ’t Horntje op Texel. Via de Noordzee gaat het naar Vlissingen en dan naar Gent.

Veerboot Texel voor anker in Vlissingen

Volgens de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) ging de boot vervolgens voor anker bij Vlissingen, omdat er geen kanaalloods voor het traject Vlissingen-Gent beschikbaar was. Volgens Omroep Zeeland was er op de boulevard in Vlissingen de nodige belangstelling voor de passerende Schulpengat.

Door het wachten op een loods voor de Westerschelde liep de tocht bij Vlissingen uren vertraging op. Om 05.00 uur passeerde de Schulpengat uiteindelijk de sluizen van Terneuzen, om vervolgens rond 06.15 uur de Nederlandse wateren bij Sas van Gent definitief achter zich te laten.

De voormalige veerboot naar Texel is in de ochtend aangekomen in het Belgische Gent. Daar wordt de boot gesloopt.

Volgens TESO wordt “99 procent” van de boot bij de sloop gerecycled. Het stuurhuis blijft intact en komt volgend jaar per ponton terug naar Texel. Daar gaat het onderdeel uitmaken van een expositie van de Stoombootonderneming.

De Schulpengat deed dienst als boot overtocht Texel

Boot overtocht TexelDe Schulpengat kwam in 1991 officieel in de vaart. Het schip bood plek aan 242 auto’s en 1750 passagiers. Het schip heeft tot 2016 gevaren en daarna nog korte tijd als reserveschip gediend. Inmiddels vaart de TESO tussen Den Helder en Texel met de Dokter Wagemaker uit 2006 en de Texelstroom uit 2016.

De Schulpengat heeft 26 jaar gevaren, een jaar langer dan normaal; volgens de protocollen gaan veerboten 25 jaar mee. Het schip heeft vorig jaar even te koop gestaan, maar kennelijk heeft zich niemand gemeld.

Boot overtocht Texel

De boot overtocht Texel kwam in 1991 in de vaart en werd een vaste waarde voor Texelaars maar ook voor de vele duizenden toeristen die het Waddeneiland bezoeken. Op mooie dagen liep de wachttijd voor de overtocht op tot twee of zelfs drie uur.

Geboorteplek van Katja

Oud-Kapitein Alfed Schaatsenberg zei eerder: “Het was een geweldig schip. Hiervoor hadden we het Molengat. Dat was een vrij ruw schip. Maar dit schip was geweldig.” Rob Arensman, de laatste kapitein die met de Schulpengat voer, heeft de kneepjes van het vak op de boot geleerd. “Het schip is in principe nog goed, maar qua techniek achterhaald. Dus ik snap het wel.”

Voor Jolanda Leyen is het afscheid van de Schulpengat extra bijzonder. De boot is de geboorteplek van haar dochter Katja. “Mijn dochter noemt het haar boot”, vertelt Jolanda Leyen op NH Nieuws. Op 12 februari 2009 zat Jolanda in een ambulance die vanaf haar huis op Texel met spoed naar de veerboot reed. Haar vliezen waren gebroken. Ze moest snel naar het ziekenhuis in Den Helder. Maar zo ver kwam ze niet. “We reden net de boot op en toen was ze er. Dat was natuurlijk heel bijzonder.”

Texelse veerboot Schulpengat volgeladen met herinneringen naar de sloop

Wie heeft er niet op gezeten bij een overtocht vanaf Den Helder naar Texel: De Schulpengat. De beroemde veerboot gaat morgen, na duizenden afvaarten en 26 jaar in trouwe dienst te zijn geweest bij veerdienst TESO, naar de sloop. Wat rest zijn nog de foto’s van een boot vol herinneringen. NH Nieuws zet de mooiste op een rijtje.

De Schulpengat
De Schulpengat

De Schulpengat gaat naar de sloop

De bouw van De Schulpengat begon in 1989 in Heusden. De bouwkosten van Texels tweede dubbeldeksveerboot waren zo’n 31 miljoen euro, in die tijd nog 70 miljoen gulden. Na de afronding van de bouw in 1990, ging de veerboot begin 1991 voor het eerst overtochten varen voor de TESO. De boot is 110 meter lang, 18 meter breed en heeft een draagvermogen van 1.215 ton.

Capaciteit boot Texel

De Schulpengat heeft twee rijdekken met een middenbaan en twee zijgangen die plaats boden aan verschillende voertuigen, waaronder vrachtwagen. Op het bovenste rijdek was er plaats voor 242 personenauto’s. Het aantal passagiers die op de boot konden was 1.750.

Omdat veerboten na 25 dienstjaren vervangen moeten worden, was het de bedoeling De Schulpengat in 2015 met ‘pensioen’ te sturen. Uiteindelijk voer de boot in 2017 de laatste tocht. Morgen gaat de boot definitief naar de sloop.

Brand op De Schulpengat

Het grootste incident op De Schulpengat was in 2015. Bij een brand in de machinekamer, was er zoveel schade aan de boot, dat die weggesleept moest worden voor onderhoud. Dit betekende dat er veel vertraging op de kade ontstond. Bijna acht bootladingen vol auto’s stonden hierdoor urenlang te wachten voor de overtocht.

Het Schulpengat kon bijna alle stormen aan. Hoe hard het ook waaide, het schip bleef varen. Oud-Kapitein Alfed Schaatsenberg kijkt met plezier op alle jaren varen terug. “Het was een geweldig schip. Hiervoor hadden we het Molengat. Dat was een vrij ruw schip. Maar dit schip was geweldig. Het schip heeft zijn best gedaan.”, zegt oud-kapitein Schaatsenberg. “Dat dit het einde is, is jammer. Maar zo gaat het in het leven.”
Bron

Texelse boot TESO Schulpengat wordt gesloopt

De Texelse boot Schulpengat, die jaren dienst deed als boot Texel Den Helder zal worden gesloopt. Het schip vertrekt ergens deze maand richting Gent waar het zal worden ontmanteld. Het Schulpengat stond sinds 2016 in de verkoop.

Texelse boot wordt gesloopt

Het schip kwam in 1991 officieel in de vaart bij de TESO en heeft tot 2016 dienst gedaan. Toen de Dokter Wagemaker kwam werd het als tweede schip alleen nog ingezet op drukke dagen of bij onderhoudsbeurten. Na de komst van de Texelstroom was ook die rol voorbij. Afgelopen januari werd het schip als afscheid nog eenmaal ingezet.

Het schip ligt nu nog in de haven bij ’t Horntje. In oktober zal het schip haar laatste reis richting Gent maken. Eén van de stuurhuizen komt na de sloop op een ponton terug naar Texel waar het zal worden opgenomen als Texel Nautisch erfgoed. Waarschijnlijk krijgt het stuurhuis een plek bij museum Kaap Skil in Oudeschild.

De Texelse boot van TESO

Afscheid Texel boot

In januari dit jaar namen Texelaars afscheid van hun geliefde veerboot. Voor de laatste keer werd die dag de veerpont Schulpengat ingezet tussen Den Helder en Texel. De eilandbewoners en vele toeristen zijn 26 jaar lang met het schip heen en weer gebracht. Op 21 januari was er gelegenheid om afscheid te nemen van het trouwe ‘werkpaard’.

De Texelse boot Schulpengat kon bijna alle stormen aan. Hoe hard het ook waaide, het schip bleef varen. Oud-Kapitein Alfed Schaatsenberg kijkt met plezier op alle jaren varen terug. “Het was een geweldig schip. Hiervoor hadden we het Molengat. Dat was een vrij ruw schip. Maar dit schip was geweldig.”

De ere-tochtjes van het schip trokken vandaag veel publiek. “Ik word hier wel even emotioneel van”, vertelt een vaste bezoeker van Texel als onderweg de scheepshoorn klinkt. “Dit schip is voor mij echt Texel.” Een meneer vertelt dat hij twee jaar terug voor het eerst naar Texel ging en meteen verliefd werd op het schip. Hij kijkt toch een beetje met weemoed terug op de afgelopen periode.

De oudste kapitein Texelse boot

Rob Arensman is de gelukkige kapitein het schip voor de laatste reeks tochtjes de haven uit stuurt. “Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben om te varen vandaag. Het is het oudste schip van de TESO en ik ben de oudste kapitein. Daarom zijn we aan elkaar gekoppeld vandaag.” Hij heeft de kneepjes van het kapiteinsvak op het Schulpengat geleerd. “Ja, apart dit. Het schip is in principe nog goed, maar qua techniek achterhaald. Dus ik snap het wel.”

De Texelse boot lijkt richting de sloop te gaan. Er heeft zich geen koper voor het Schulpengat gemeld. “Het schip heeft zijn best gedaan.”, zegt oud-kapitein Schaatsenberg, “Dat dit het einde is, is jammer. Maar zo gaat het in het leven.”